Winkelwagen
0 item(s) - € 0,00
Welkom bij GigaWinkel
gigawinkel welkom 2
Share |

Bandenspanning meten

Deze tekst komt van Wikipedia

Noodzaak van een juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is , vooral bij motorvoertuigen cruciaal voor een optimaal weggedrag van het voertuig, maar is ook van belang voor een laag brandstofverbruik en een lage bandenslijtage.

Te lage bandenspanning

Bij een te lage bandenspanning gebruikt het voertuig meer brandstof, en treedt ook een verhoogde bandenslijtage op, met name aan de "schouders" (de zijkanten van het loopvlak). 

Te hoge bandenspanning

Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort, omdat de verende werking van de banden deels verloren gaat. Bovendien wordt bij auto's de band te rond, waardoor het midden van het loopvlak harder slijt.

Meten van bandenspanning

Bandenspanning moet worden gemeten voordat men met het voertuig gaat rijden. De bandenspanning die in officiële documentatie van banden- en autoproducenten wordt vermeld, is gebaseerd op een buitentemperatuur van +20°C. Bij elke 10°C verschil is er 0,1 bar verschil in druk. Als we de bandenspanning meten bij een buitentemperatuur van nul graden Celsius, zal die 0,2 bar lager zijn dan bij een buitentemperatuur van +20°C. Om de invloed van een lage buitentemperatuur te compenseren, adviseren de meeste bandenproducenten om voor elke 10 graden daling van de buitentemperatuur de bandenspanning met 0,1 bar te verhogen t.o.v. de normale geadviseerde spanning.

Kijk voor onze Pelican Bandenspanningsmeter bij de knop van Energie Besparen

"Werken" met bandenspanning

Soms is het nodig om met een enigszins verlaagde bandenspanning te rijden:

Bij het gebruik van auto's en motorfietsen in het terrein is het soms nodig en altijd gemakkelijk om de bandenspanning sterk te verlagen. Vooral wanneer het voertuig niet speciaal gemaakt is voor het gebruik in het terrein, zoals brandweervoertuigen bij bosbranden, zal het verlagen van de bandenspanning zeer grote verbeteringen geven.

Terreinsporten

Bij alle vormen van terreinsporten wordt gereden met een zeer lage bandenspanning. Bij cross- en enduromotoren is dit vaak slechts ca. 1 bar. Ook terreinauto's gebruiken een lage bandenspanning. In veel gevallen (zoals bij auto's in de Dakar-rally) is de bandenspanning tijdens het rijden aan te passen aan de omstandigheden. Bij alle vormen van trial, zowel bij auto's als trialmotoren, wordt met een extreem lage bandenspanning gereden, maar dit wordt gedaan om de banden makkelijker om uitstekende stenen, takken en rotsdelen te laten "grijpen". Vaak is het zo dat er te weinig grip is bij de terrein omstandigheden met een band, door dat er een lage bandenspanning in de band zit wordt het loopvlak ook breder en hierdoor is er ook meer grip “contact” met het wegdek / ondergrond.

Snelheidssporten

Bij snelheidssporten, zowel bij motorfietsen als auto's, wordt de basisbandenspanning relatief laag gehouden, omdat de banden tijdens het racen zeer warm worden, waardoor de lucht uitzet en de bandenspanning daardoor weer hoger wordt. Bij auto- en motorsprint en dragrace geldt hetzelfde: de bandenspanning is zeer laag, maar de banden worden door de hoge omtreksnelheid (centrifugaalkracht) weer rond. Bovendien wordt - vooral in de autorace - gebruikgemaakt van de bandenspanning om het weggedrag (over- en onderstuur) te verbeteren.

Tips

  • De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje, maar in veel gevallen ook in een van de deurstijlen of aan de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank.
  • Controleer bij uw auto ook het reservewiel. Niets is vervelender dan een lekke band vervangen door een lege…
  • Als een voertuig verschillende bandenspanningen heeft, zoals veel vrachtauto's, zorg dan dat het reservewiel op de hoogste bandenspanning is gebracht.
  • Als u uw auto vastrijdt in het zand, verlaag dan de bandenspanning. Breng deze wel zo snel mogelijk weer op druk.
  • Verwijder een inrijding (spijker of iets dergelijks) pas als de band vervangen of gerepareerd wordt. De spijker houdt de lucht binnen en markeert het lek.
  • Gebruik bij voorkeur een eigen bandenspanningsmeter. U rijdt dan altijd met dezelfde "afwijking". Probeer deze bandenspanningsmeter te vergelijken met een geijkt exemplaar, bijvoorbeeld bij uw bandenleverancier.
  • Met name bij motorfietsen gaat de ontwikkeling van banden snel. Bij oudere motorfietsen is het daarom beter de juiste bandenspanning op te zoeken op de website van de bandenfabrikant. Het instructieboekje is immers gebaseerd op de banden uit het productiejaar van de motorfiets.